Два выстрела раздались практически одновременно, громким эхом прокатившись по густому лесу.
Женя заметил, что промахнулся и второпях перезаряжал своё ружьё, в то время как его помощник снова прицелился в хищного зверя.
Молодая волчица, спрятавшись за широким стволом дерева, осматривалась по сторонам в поисках очередного убежища. Она как будто понимала, что такое ружьё и какая опасность от него исходит. Хищница метнулась к ближайшей сосне, когда выстрелы повторились снова. Однако пули прошли мимо и ударились в низ дерева, вырывая куски коры.
— Дима, не трать патроны зря, раз стрелять не умеешь! — выругался Женя. — Ты только пугаешь её. Уйдёт ведь!
— Никуда она не уйдёт, — отмахнулся мужчина. — Я её вижу. Вон, под той сосной сидит.
Охотники медленно двинулись вперёд, пробираясь по зарослям кустарника…
Когда зазвучали выстрелы, Сергей подходил к своему автомобилю. Парень поставил на сиденье ведёрко, наполовину заполненное грибами, — небогатый урожай, едва ли на суп хватит. Но Сергей больше не мог оставаться в лесу, его раздражала стрельба в этих тихих местах, а к действиям охотников он относился с явным неодобрением.
Сергей стал обходить пикап, чтобы сесть за руль, когда на дорогу выскочила раненая волчица, из бедра сочилась кровь. Ослабев, она упала на песок.
Сергей знал, насколько опасно приближаться к раненому волку. Но в ту минуту он не думал об этом. Его сострадание ко всему живому взяло вверх над здравым рассудком, и он сделал несколько шагов в сторону волчицы. Та, приподняв голову, стала внимательно следить за ним. Парень сделал шаг, потом ещё один, и вот он рядом.
Волчица смотрела на него обречённо. Что-то необычное было в этом взгляде, словно измученное животное безмолвно просило о помощи.
Сергей склонился над волчицей и осторожно коснулся рукой её грубой мохнатой шерсти, стараясь не потревожить свежую рану.
Парня пробила дрожь от нереальности происходящего. Волчица не проявляла никаких признаков агрессии, Сергей начал даже сомневаться, что передним волк, а не собака. Волчица ещё выше приподняла голову, а потом неожиданно лизнула Сергея за руку. Этот жест дал окончательно понять, что животное настроено дружелюбно.
Справа в кустах послышались голоса и треск ломающихся веток. Охотники приближались. Сергей колебался буквально секунду.
— Хорошо, сказал он. — Я увезу тебя. Но если выкинешь какой-нибудь фокус, отдам на растерзание вон тем нехорошим людям.
Волчица издала долгий подвывающий звук, словно соглашаясь с человеком, и Сергея вновь охватило волнение. Он осторожно приподнял животное и понёс к своей машине, положил волчицу на мягкий брезент в грузовом отделении и уселся за руль.
Из леса вышли охотники и остановились на дороге, рассматривая багровое пятно на песке. Сергей не спеша проехал мимо них и заметил, что они машут ему, требуя остановиться.
Леонид Авхимович, шестидесятилетний мужчина, почётный ветеринар совхоза «Ухвала» трудился на приусадебном участке, когда услышал шум приближающегося автомобиля. Распахнув ворота, он узнал пикап племянника.
— Что случилось?
Сергей откинул борт машины.
— Она ранена, ей требуется помощь, — спокойно объяснил парень, извлекая волчицу.
— Ты с ума сошёл! Это же волчица, она может тебя укусить!
Сергей ничего не ответил и понёс животное в дом ветеринара. Тот бежал следом вприпрыжку, явно обеспокоенный появлением такой необычной пациентки.
— Введите снотворное, достаньте пулю и обработайте рану. Это всё, что от вас требуется.
Сергей осторожно опустил волчицу на смотровой стол. Она лежала неподвижно и неровно дышала.
— Я подожду на улице.
В это время по деревне Ухвала разъезжала белая «девятка», её пассажиры искали красный пикап. Они опросили местных жителей и те указали на домик молодого дачника в конце деревни. Но в доме никого не оказалось, и охотники решили ждать хозяина.
Сергей сидел на скамейки у дома ветеринара, курил и обдумывал сложившуюся ситуацию. Охотники будут его искать, это очевидно. Вышел ветеринар и присел рядом с Сергеем.
— Жить будет, только увези её побыстрее, у меня скотина нервничает. Что собираешься с ней делать?
— Волчица — хозяйка леса, её место в лесу.
— Добрый ты, от того и все проблемы.
— Вы предлагаете быть злым?
Леонид ничего не ответил.
Охотники сидели в машине и через лобовое стекло наблюдали за подъезжающим пикапом. «Пора», — скомандовал Евгений, и мужчины выбрались из машины. Пикап остановился во дворе дома, но Сергей не спешил вылазить из машины. Он ждал, пока охотники подойдут ближе. В жизни Сергея не раз были опасности и трагические моменты, но он никогда не поддавался страху и не отступал. Вот и сейчас он решил идти до конца... Приоткрыл дверцу машины и вежливо улыбнулся охотникам.
— Какие проблемы, мужики?
— Проблемы у тебя, — сквозь зубы процедил Женя. — Выходи, поговорим.
Сергей окинул взглядом мужчин, оценивая их физическую подготовку, и сделал вывод, что ничего особенного они из себя не представляют. Невысокого роста, худощавые, и без ружья — грош им цена.
— Говорите, — сдержанно предложил парень, — я и отсюда прекрасно слышу.
— Где наш трофей? — неожиданно резко задал вопрос Дима, при этом искоса поглядывая на высокий борт пикапа.
— Откуда мне знать, где ваш трофей? Полагаю, в лесу остался.
— Не прикидывайся дурачком! Мы знаем, что ты увёз убитого волка! Верни нам зверя, и считай, тебе повезло!
—А если нет? Вы продолжайте мысль.
Охотники рассмеялись.
— Тогда мы заставим тебя это сделать. А твою избушку…
Евгений не договорил. Сергей ударил его дверкой прямо в нос и вышел из машины. Его друг пытался ухватить парня за грудки, но тот оказался проворнее и быстрее. Удар кулаком заставил Дмитрия распластаться на земле.
— Конец тебе! — прошипел Женя, но не сдвинулся с места. Он застыл в нерешительности, а из разбитого носа хлестала кровь.
— Без ружья вы ничего не стоите, — заметил Сергей и вернулся в машину.
Развернувшись, он поехал в сторону леса…
…Солнце медленно опускалось за горизонт. Сергей ехал по просёлочной дороге, стремясь уехать как можно дальше от мира людей и цивилизации. Он жалел только об одном, что не дал волчице окрепнуть и набраться сил, но у него не оставалось выбора: охотники выследили его раньше, чем он предполагал. Наконец, он остановил машину в самой глуши соснового леса, открыл борт. Он не мог поверить своим глазам: волчица сама выбралась из-под брезента и сидела в кузове.
— Ты не хочешь возвращаться домой?
Волчица наклонила голову, прислушиваясь к звукам, и вдруг завыла. Это был громкий, призывающий вой, у Сергея холодок пробежал по спине. Наконец, она замолчала и с благодарностью посмотрела на своего спасителя.
Вдруг он услышал вокруг шелест, хруст и треск ломающихся веток. Волчица спрыгнула на мягкую траву, она хромала, но передвигалась вполне уверенно. Тут она испустила какой-то странный звук и посмотрела на дорогу. По шоссе быстро приближались белые жигули. Сергей сжал кулаки и собрался было достать из машину монтировку, чтобы достойно встретить «гостей», но замер от неожиданности, увидев, что задумала волчица. Но как животное могло оценить ситуацию? Происходящее заставит Сергея поменять свои взгляды на жизнь дикой природы.
Жигули остановились и охотники с ружьями вышли из машины.
—Думал сбежать, щенок!
И тут они замерли от удивления. Им видимо никогда не удавалось увидеть волка, спокойно стоящего в компании человека.
— Зря вы сюда приехали, — произнёс Сергей. Этот лес не любит людей с оружием. А для них для всех, — он сделал жест рукой, — у вас не хватит патронов.
Охотники непонимающе оглянулись по сторонам и вздрогнули. Повсюду, словно в кошмарном сне, приближались волки. Их было уже около сотни. Красные глаза в вечерних сумерках мелькали среди деревьев и всё приближались. Охотники в ужасе попятились назад. Волчица зарычала и громко клацнула зубами. Охотники, побросав ружья, метнулись к своей машине…
Пикап мчался в Минск по ночному шоссе. Всю дорогу парень размышлял о волчице, с которой недавно расстался. Как она смогла понять смысл слов человека и отличить врагов от друзей? Возможно, животные обладают неизвестными людям способностями? Или всё зависит от самого человека и его отношения к природе? Зверь, чувствуя доброту, доверяет человеку.
— Да какая, впрочем, разница. Главное, волчица жива…
Данный рассказ основан на реальных событиях, случившихся в августе 1998 г. в деревне Ухвала Крупского района Минской области.
Сергей КОВАЛЕВСКИЙ
Вот какое письмо от Валентины Трухновой со стихотворением пришло в редакцию.
Стихотворение посвящено истории "Хозяйка леса".
ВАЎЧЫЦА ЯРА
Дзіўная гісторыя
Я жыў у Мінску. Домік меў тут дачны,
(Ён ад бацькоў калісьці мне дастаўся).
Сюды ў грыбы я ездзіў, парыбачыць,
Заўжды з Лявонам-дядзькам сустракаўся.
Было тут лёгка, у вёсачцы Ухвала:
Адпачываў я з ёй душой і целам.
Мяне тут ранкам сонейка страчала,
Яму “Бывай!” крычаў, як вечарэла.
Быў цёплы жнівень,на грыбочкі спорны,
Я на шашы “пікап” прыпаркаваў.
Дубы, бярозкі, выварацень чорны-
У гэтым месцы я не раз бываў.
Шукаў грыбы, прыродай захапляўся,
І буякі на купінах збіраў.
І раптам, стрэл! Другі! Я затрымаўся:
“Такое ў лесе я не паважаў”.
Да паляўнічых быў я негатыўны,
Стральба ў ціхім лесе раздражняла.
У вядры грыбоў набраў напалавіну,
Хоць малавата, а на суп хапала.
Ішоў да машыны. Думка панавала:
“І хто ж сягоння куляю знявечаны,
Каго знянацку смерць падцікавала
Сярод дубоў прыгожых векавечных?”
Яе убачыў сходу, на абочыне,
Знямоглая, ляжала на пяску.
У сцягне зіяла рана, кроваточыла,
Запульсавала вена на віску!
Зрабіў я крок, другі ў хваляванні,
Ваўчыца галаву прыпадняла,
Нібыта мне казала, з намаганнем:
-За што я боль такую прыняла?!
Я працягнуў руку, крыху баяўся,
Яна ж адчула, што я ёй не вораг.
Руку лізнула, я ўжо не вагаўся,
-Ты ж маладая! Ды й такое гора!
Любіў жывёл я з малалецтва, помню:
Ветэрынара- дядзьку выручаў,
Калі ўдзень, калі ў начную поўню
Яму ў гэтым я дапамагаў.
І знаў звяроў, вучыў я іх павадкі,
Характар і настрой іх разумеў.
Рашучы быў, неасцярожны, хваткі,
І не адну царапіну я меў.
-Ваўчыца, калі раняць, вельмі злая,-
Тады стараўся дзядзька павучаць.
І вось яна! Дарэчы, маладая!
Чамусьці Ярай захацеў назваць.
Яе пагладзіў. У вочы мне зірнула,
А там-сляза! І боль! Амаль з мальбою!
І тут уголас думка мільганула:
-А ну, давай, паедзем-ка са мною!
А справа, у лесе, галасы гукаюць,
Сукі трашчалі і сухое вецце.
“Ваўчыцу паляўнічыя шукаюць!
Крывавы след! Ты, Яра, на прыкмеце!”
-Я забяру цябе, але такая ўмова:
Як толькі фокус выкінеш які,
Аддам цябе і будзе ўся размова,
Яшчэ і “Дзякуй!” скажуць мужыкі.
Не ўяўляў далейшую карціну:
Працяжным гукам Яра адказала.
“Усё разумела, вось жа жываціна!”
І хваляванне зноў апанавала.
Ваўчыцу прыпадняў я беражліва,
Панёс у машыну, на брызент паклаў.
-Ты пацярпі, хоць вельмі немажліва!
Ёй грузавы адсек “асігнаваў”.
Калі націснуў газ, за руль узяўся,
Тут паляўнічы з лесу паказаўся.
Махаў ружжом, што значыла:“Спыніцца!”
Мне даражэй было жыццё ваўчыцы…
Я да Лявона-дядзькі паспяшаў,
(Ну, той, каторы быў ветэрынарам)-
Пенсіянер, пры тым і лекаваў,
Рашыў, што Яру вылечым на пару.
Яўхімавіч быў рослым, дзіва- зоркім:
Ён мой “пікап” пазнаў яшчэ здалёку.
А на сваёй сядзібе адвячоркам
Штось майстраваў.Быў спраўны, без уроку.
Адкрыўшы насцеж прыгажуню-браму,
Дазволіў мне заехаць прама ў двор.
-Ну, прывітанне, мінчуковы пане!
-Глядзі!- са спрытам я адкінуў борт.
-Ты, мабыць, звар”яцеў! Дык то ж ваўчыца!
Каб потым не прыйшлося нам лячыцца!
А Яра цяжка дыхала. Балела!
-Хай з намі Бог! Нясі ў хату, смела!
Падскакваючы, рушыў ён да хаты
І не выразна штосьці барматаў:
Што працы многа, вельмі ж ён заняты,
Ці ў наказанне Бог мяне прыслаў?
- Тут рана моцная. Яна сцякае кроўю,-
Тлумачыў услед яму.- Дапамажы!
Нячулая ўжо, дыхае няроўна,
Там куля, трэ дастаць! Хутчэй бяжым!
Ваўчыцу мякка я паклаў на стол,
Яе бязвольнасць крыху суцяшала.
Лявон зрабіў снатворны ёй укол,
На гэта Яра не рэагавала.
-Я там, на прызбе, крыху пачакаю,-
На што Лявон ускінуў бровы ўверх
З пачуццямі трывогі : “Незвычайны
З”явіўся сёння ў яго хаце звер”.
Сядзеў, курыў я, у думках разважаў:
“Мяне шукае, пэўна, паляўнічы.
Такі трафей з-пад носа я забраў!”
Не пакідаў настрой мой ваяўнічы.
Тут дзядька выйшаў,ля мяне прысеў.
-Жыць будзе. Толькі я цябе спытаю:
Што з ёй рабіць ты далей бы хацеў?
Вязі куды хутчэй- табе параю.
Ад дабрыні тваёй выпрабаванні.
-Ты прапануеш,дзядзька, быць благім?
Я не сказаў яму пра разважанні,
Што паляўнічага пакінуў злым.
Ваўчыца ўжо патроху ачуняла,
Яе ў машыну зноў я перанёс.
Нервуецца, але мне давярала.
“Які ж табе падараваны лёс?!”
Яшчэ здалёк, як пад”язджаў да хаткі,
Кад напаіць ваўчыцу малаком,
Угледзеў побач белую “дзевятку”,
А ў ёй сядзелі двое мужыкоў.
Прытармазіў. Яны насустрач выйшлі.
Я не спяшаўся месца пакідаць.
Шукаў заўсёды ў пераплётах выйсце,
Рашыў і зараз я не адступаць.
-Якія ёсць праблемы, мужыкі?
Убачыў паляўнічага. Знаёмы!
-Праблемы ў цябе! Ты хто такі?
Не скрытнічай, бо нам усё вядома.
-Не прытварайся дурнем перад намі,
Дзе наш трафей? Вярні нам цела воўка!
-Адкуль мне ведаць, вырашайце самі,
Хто з вас схаваў яго ў лесе лоўка.
-Не вернеш звера, спалім тваю хатку…
Я не жадаў даслухаць “указанне”,
З машыны выйшаў і спартыўнай хваткай
Зваліў у накаўт! За Яру -пакаранне!
-Табе канец!- азваўся хударлявы.
-Што, без ружжа и шэлега не варты?
Падскочыў да напарніка рухава,
Я разумеў, што тут ўжо не да жартаў.
“Вось нечакана ворагаў нажыў!”
Я сеў за руль, да лесу развярнуўся.
“Казаў ты праўду, дзядька!Каб ты жыў!”
Ад гэтай думкі нават схамянуўся.
Прасёлкам уехаў у покрыва дубраў,
“Як з чалавечай лютасцю змірыцца?”.
І мімаходам толькі шкадаваў:
“Не дапамог набрацца сіл ваўчыцы!”
Я доўга ехаў да глушы сасновай-
“Там ёй спакойна будзе”.Ужо цямнела.
“ Наўрад яе ўбачу я здаровай”.
Спыніўся. Борт адкрыў. Яна сядзела.
“Ну, што, бывай жа, прыгажуня Яра!
Мо ты вяртацца ўжо перахацела?
Знаёмства наша было Божым дарам”.
Завыла так-спіна пахаладзела!
Выццё было і моцным, і прызыўным,
Аж папаўзлі мурашкі па спіне!
Пачуўшы ў лесе шолах, трэск актыўны,
З падзякай паглядзела на мяне.
А праз хвіліну скокнула на траўку,
Яна кульгала, падыйшла бліжэй.
Раптоўна азірнулася ў напрамку
З”яўлення там няпрошаных гасцей.
Ад нечакання рукі задрыжалі,
Хацеў схапіць я металічны прут.
Ствалы ад стрэльбаў грозна пагражалі,
Ваўчыца дзіўны выпусціла гук.
Было ўсё неўдамёк,неверагодным:
Зрабілася спакойна, як у сне.
І погляды на “дзікую” прыроду
На ўсё жыццё змяніліся ў мяне.
-Ну, что,щенок, надумал убежать?
І тут яны застылі ад здзіўлення.
-Не трэ было сюды вам прыязджаць,
Людзей з ружжом не любяць тут з”яўлення.
На іх усіх не хопіць вам патронаў,
(вось як змагла ўсё Яра прадугледзець!).
Мужчыны скалануліся раптоўна-
У кашмарным сне такое не звярэдзіць!
З усіх бакоў на іх ваўкі глядзелі,
Блішчэлі вочы чырванню ў змярканні!
Загыркала ваўчыца.Жах па целе!
Яшчэ ў дадатак клацнула зубамі.
Ну, што казаць, “героі” з перапуду
Свае “стралялкі” вобзем пакідалі.
І не чакаўшы грознага прысуду,
Наўцёкі беглі, пяткі аж мільгалі.
Я потым гэта дзядзьку распаведаў,
Нясцерпна з ім хацеў я падзяліцца:
Якія я пачуцці ў лесе зведаў,
Дзе “наша” гаспадарыла ваўчыца…
Я мчаў у горад па шашы начной
І Яру ўспамінаў адначасова:
Як успрымала яна голас мой?
Як зразумела сэнс і майго слова?
Змагла адрозніць “сябра” ад “чужых”,
Магчыма, здольнасць у жывёл такая.
Ці ўсё залежыць ад людзей саміх?
І як душа ПРЫРОДУ успрымае?
Якая, зрэшты, розніца цяпер.
Любоўю да прыроды не стамлюся!
Галоўнае-жывы застаўся звер
І я такім “сяброўствам” ганаруся!
07 верасня 2017
Валянціна ТРУХНОВА